24 czerwca 2014

Jęczmień zaChwycony

Baśniowe pole połyskującego jęczmienia. Pośród dojrzewających kłosów malowniczo prezentowały się maki, ostróżeczki, chabry i rumianki, które fotografowałam. Wiał leciutki wiatr - na tyle słaby, że udawało mi się zrobić jako takie zdjęcia tych roślin, na tyle silny jednak, że rozmywał mi tło kołysząc kłosami jęczmienia. Z daleka wyglądały niczym złoto-zielone morze, z bliska - efektowne grube kłosy z gęstymi i długimi ościami (trochę naszukałam się informacji o budowie kłosa). Doprawdy piękne, a przynajmniej dekoracyjne zboże. Nasyciwszy się widokiem moich pięknych chwastów kilka kadrów poświęciłam właśnie jęczmieniowi. Oto dlaczego powstała "Strefa maków" i "Strefa ostróżeczki" - sam jęczmień także mnie zachwycił.

Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.)
Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.) – gatunek rośliny z rodziny wiechlinowatych.
Jęczmień zwyczajny Hordeum vulgare L.
Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.)
Owocem zbóż jest ziarniak (ziarno). Pszenżyto, pszenica i żyto mają ziarniaki nagie, nieotoczone plewkami, jęczmień natomiast ma ziarniaki o kształcie wydłużonym, okryte plewkami,
Jęczmień zwyczajny
Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.)
Jęczmień zwyczajny
Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.)
Jęczmień zwyczajny
Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.)
Jęczmień zwyczajny
Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.)
Jęczmień zwyczajny
Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.)
Jęczmień zwyczajny
Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.)
Jęczmień zwyczajny
Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.)



----------------------

Zdziwicie się znajdując poniżej informacje na temat pszenżyta zamiast jęczmienia. Już wyjaśniam - niniejszy wpis właśnie częściowo sprostowałam. Początkowo ja, dziewczyna z miasta(!!) sądziłam, że moje zdjęcia przedstawiają pszenżyto. Już dawno temu zostałam "oświecona" przez jednego z komentatorów, ale przez długi czas nie wiedziałam co z tym fantem zrobić. W końcu wymyśliłam - zmieniam tytuł wpisu oraz podpisy pod zdjęciami, natomiast pozostawiam opis pszenżyta (skoro kiedyś tyle się nad nim napracowałam). Natomiast informacje o jęczmieniu zwyczajnym znajdziecie choćby tutaj, tutaj czy tutaj.    /13.06.2018/


************


Pszenżyto (×Triticosecale Wittm. ex A.Camus, synonim ×Triticale A. Müntzing) - mieszaniec zbóż należący do rodziny wiechlinowatych. Niepłodne mieszańce pszenicy i żyta opisane zostały po raz pierwszy w 1875, a w 1889 odkryty został płodny mieszaniec. Powstał prawdopodobnie w wyniku podwojenia liczby chromosomów w pierwotnym mieszańcu.
Hodowla na większą skalę w różnych krajach rozpoczęła się w latach 50. XX wieku, a w latach 60. zaczęto wprowadzać do upraw odmiany komercyjne (najpierw w 1966 r. na Węgrzech). W Polsce pierwszą odmianę pszenżyta o nazwie "Lasko" wyhodowano w 1982 i to ona jest obecnie najbardziej rozpowszechnioną w uprawie na świecie.
Pszenżyto powstaje w wyniku zapylenia pszenicy pyłkiem żyta. W porównaniu ze zwykłymi mieszańcami pszenicy i żyta pszenżyto odznacza się dobrą płodnością i plennością, zawiera o ok. 4% więcej białka niż pszenica, ma mniejsze od niej wymagania glebowe.

Pszenżyto łączy w sobie cechy obydwu gatunków, zarówno pod względem wyglądu i pokroju jak i cech uprawnych. Ma nieco mniejsze wymagania glebowe niż pszenica i jednocześnie dostarcza ziaren lepszej jakości niż żyto. Cechuje się niską skłonnością do wylegania i dużą odpornością na choroby. W zasiewach dominują odmiany jare, choć są także odmiany ozime.

Pszenżyto jest przede wszystkim zbożem paszowym, a obecnie uprawiane odmia­ny są mało przydatne do wypieku chleba. Nie zaprzestano jednak prac hodowla­nych nad wytworzeniem odmian nadających się na cele piekarskie. Według różnych informacji, do badań technologicznych trafia wiele ciekawych form, a na bardzo małą skalę wypieka się pieczywo z mąki pszenżytniej.
  • Roślina uprawna : Obecnie powierzchnia uprawy tego zboża w świecie to około 3,5 mln ha, w tym w Polsce około 1,2 mln ha, czyli 1/3 ogółu upraw światowych (powierzchniowo), a 0,5 mln ha na Białorusi, gdzie jest szeroko uprawiane od 2005. W uprawie występują formy jare i ozime tego gatunku.
  • Roślina paszowa – ze względu na wysoką zawartość białka może służyć jako pasza dla bydła, trzody chlewnej, owiec i ptactwa, a także ze względu na mniejszą zawartość substancji antyżywieniowych niż żyto i mniejsze wymagania pokarmowe niż pszenica. Większa część plonu pszenżyta w Polsce, ponad 2 mln ton rocznie, przeznaczona zostaje na pasze.
W 2008 r. średni plon pszenżyta na świecie wyniósł 3,9 ton/ha, w Polsce tylko 3,3 t/ha, w Niemczech 5,9 t/ha, we Francji 5,3 t/ha. W uprawach doświadczalnych średni plon wynosi ok. 6,87 t/ ha, co oznacza że staje się ono potencjalnie najplenniejszym zbożem.

Zboża mają kwiatostan złożony, przy czym jest nim albo kłos złożony (u żyta, pszenicy i jęczmienia) albo wiecha (u owsa, prosa, ryżu i sorga). Kwiaty zbóż są obupłciowe z wyjątkiem kukurydzy, u której kwiatostan męski (wiecha) wyrasta na szczycie łodygi, zaś kwiatostan żeński (kolba), w kątach dolnych liści.

Owocem zbóż jest ziarniak zwany popularnie ziarnem. Niektóre zboża mają ziarniaki gołe (pszenica, żyto), choć istnieją pszenice oplewione, u innych ziarniak jest otoczony plewkami kwiatowymi (owies, jęczmień, proso, ryż). Plewki są albo nie zrośnięte z ziarniakiem (owies, proso, ryż), albo z nim zrośnięte (jęczmień) – choć obok oplewionych form jęczmienia istnieją również formy nieoplewione (nagie). Owocem gryki jest trójgraniasty orzeszek (niełupka), również pospolicie zwany ziarnem.

Przy okazji poszukiwania informacji o pszenżycie jako zbożu dowiedziałam się, że dla opisu faz rozwojowych zbóż istnieje skala BBCH (link).
Wyróżnia się 10 faz głównych ponumerowanych cyframi od 0 do 9, jednak żeby jeszcze dokładniej określić daną fazę dodano do każdej z nich dodatkową drugą cyfrę, która bardziej charakteryzuje daną fazę np. (w przypadku zbóż): BBCH 5 – Kłoszenie, BBCH 52 – Kłoszenie, 20% kłosa/wiechy się odsłania. W przyrodzie rozwój, a więc przechodzenie roślin z jednej fazy do drugiej następuje w sposób płynny i dlatego w tej skali przyjęto za początek danej fazy stan 10% roślin z cechami opisywanymi w tej fazie, a za pełnię stan 50% roślin. Długość poszczególnych faz zależy od gatunku i pogody.


Fazy rozwojowe zbóż według skali BBCH
  Autor: Agronom (źródło Wikipedia)



źródła:  
opracowanie dr inż. Wiktora Berskiego pt. „Biologiczne Podstawy Produkcji Roślinnej Zboża Budowa i znaczenie”  (PDF)

42400

pszenżyto pole zdjęcia, pszenżyto zdjęcia opis, pszenżyto pole chwile zachwycone, pole pszenżyta chwile zachwycone, pole zboża zdjęcia, pole pszenżyto maki zdjęcia, zachwycające pszenżyto zboże pole, fazy rozwojowe zbóż BBCH

8 komentarzy:

  1. zwykłe pole, a tyle ciekawych kadrów. mój faworyt to 5.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Cieszę się, że choć w części udało mi się oddać urodę tego pola. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Przenżyto zachwycające i ja też zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Nie pogardziłabym fototapetą przedstawiającą pole pszenżyta. Doprawdy, było cudne. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Śliczne zdjęcia. W ogóle ciekawy pomysł łączenia zdjęć i informacji. Te zdjecia z makami są piękne, chyba też jutro pojadę w plener. I przy okazji zapraszam do mnie, zdjęcia mojego autorstwa też się pojawią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy zaChwyciłam się różnymi roślinami łąkowymi i chwastami chciałam także bliżej je poznać, tak więc prezentowanie zdjęć i opisów gatunków wydało mi się najlepszym rozwiązaniem.
      Dziękuję za odwiedziny i miły komentarz. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Szkoda tylko, że wszystkie zdjęcia przedstawiają jęczmień

      Usuń
    3. Ups, doprawdy?? Jeśli tak, to bardzo mi głupio, że znów popełniłam botaniczną gafę.
      Ponownie przejrzałam zdjęcia w internecie - zarówno jęczmienia, jak i pszenżyta i... ciągle nie mogę się zdecydować co właściwie przedstawiają moje zdjęcia. Prawdopodobnie jednak masz rację - kłosy miały długie "wąsy", a źdźbła nie były zbyt wysokie. Dziękuję za zwrócenie uwagi - będę musiała coś z tym zrobić.

      Usuń

Dziękuję za skomentowanie tego wpisu :-)