5 sierpnia 2021

Cząber górski (Satureja montana)

Cząber górski, roślina przyprawowa o walorach dekoracyjnych.

Cząber górski (Satureja montana) – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych [20 lipca]
 
Cząber górski (Satureja montana) 

Cząber górski (Satureja montana) 

Cząber górski (Satureja montana) 

Cząber górski (Satureja montana) 

Cząber górski (Satureja montana) 

Cząber górski (Satureja montana) 

Cząber górski (Satureja montana) 

Cząber górski (Satureja montana) 30 lipca

Cząber górski (Satureja montana) 

Cząber górski (Satureja montana) 

Cząber górski (Satureja montana) 13 sierpnia

Cząber górski (Satureja montana) 



-----------------------------------------------



Cząber górski (Satureja montana) – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. 

Pochodzi z rejonu basenu Morza śródziemnego. W uprawach w Polsce jeszcze rzadko spotykany. Roślina miododajna.

Jest byliną, ma takie same wymagania i właściwości jak cząber ogrodowy, lecz jego zapach jest bardziej intensywny ze względu na większą ilość olejków eterycznych (substancjami czynnymi są garbniki, olejki lotne, żywice, śluzy, karotenoidy, witamina C, prowitamina A, flawonoidy i inne).

Krzewinka osiągająca wysokość 40-50 cm. 

Liście - krótsze, ciemniejsze, nieco skórzaste, szorstko owłosione z wyraźnie widocznymi punkcikami gruczołów. 

Kwitnie na początku sierpnia drobnymi białymi lub jasnoróżowymi kwiatkami, charakterystycznymi dla rodziny jasnotowatych. 

Krzewinki rosną w zwartych kępach, są silnie rozgałęzione. 


Roślina ozdobna - pasuje do ogródków skalnych, rabat bylinowych w ogrodach naturalistycznych, ziołowych i rustykalnych na słonecznych stanowiskach. Nadaje się także jako roślina okrywowa lub na pachnące obwódki ścieżek i tarasów. Można go uprawiać też jako roślinę doniczkową.

Roślina jadalna - charakteryzuje się silnym, dość ostrym aromatem, smakiem korzennym, zbliżonym nieco do pieprzu. Jest doskonałą przyprawą do wszelkich potraw z warzyw strączkowych. Dodaje smaku zupom, doskonale łączy się z pomidorem, jest dobrą przyprawą do ryb, zwłaszcza pstrąga. Cząbrem przyprawia się też dziczyznę, zawiesiste sosy, tłuste mięsa, farsze, niektóre grzyby, sałatki. Najlepiej dodawać go pod koniec przyrządzania potrawy. Jako przyprawę wykorzystuje się zarówno świeże ziele, jak i suszone. Można ścinać tylko wierzchołki pędów lub całą część nadziemną.

Roślina lecznicza - przejawia działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i wiatropędne. Przeciwdziała nadmiernej fermentacji jelitowej, działa lekko obstrukcyjnie i przeciwbiegunkowo.
Zewnętrznie jest stosowany do kąpieli w stanach zapalnych skóry. W ukąszeniach owadów stosuje się napar z ziela. Można również natrzeć swędzące miejsca sokiem ze świeżych liści. 
W kosmetyce cząber można stosować do maseczek ściągających oraz do przemywania tłustej cery.







2 komentarze:

  1. Więc tak wygląda przez ususzeniem i rozdrobnieniem moja ulubiona przyprawa używana do kanapek! Ładna. Podobają mi się drobne kwiatki. Czasami przejdzie się obok takiej rośliny nie zauważając, ale jeśli przyjrzy się, łatwo dostrzec jej urodę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne zdjęcia. Jestem zachwycona. Ciekawa notka. Kocham przyrodę :) górską i nie tylko

    OdpowiedzUsuń


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...