Rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum L.) – gatunek rośliny z rodziny rdestowatych [7 maja] |
rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) |
rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) |
rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) |
rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) |
rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) |
rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) |
rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) |
rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) |
rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) |
-----------------------------------------
Rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum L.) – gatunek rośliny z rodziny rdestowatych (Polygonaceae Juss.).
Występuje naturalnie we wschodniej części Rosji, Mongolii oraz Chinach (w prowincjach Hebei, Heilongjiang, Hubei, Jilin i Shanxi, a także w regionie autonomicznym Mongolia Wewnętrzna). Ponadto został naturalizowany i jest uprawiany na całym świecie w strefie umiarkowanej.
Pokrój - bylina dorastająca do 30-200 cm wysokości.
Liście - ich blaszka liściowa ma owalnie eliptyczny kształt. Mierzy 30–45 cm długości oraz 10–30 cm szerokości, jest klapowana na brzegu, o niemal sercowatej nasadzie i tępym wierzchołku. Ogonek liściowy jest owłosiony. Gatka jest błoniasta, ma lejkowaty kształt i osiąga 20–40 mm długości.
Kwiaty - zebrane w gęste wiechy, o długości 15-40 cm, rozwijają się na szczytach pędów. Listki okwiatu mają podłużnie owalny kształt i mierzą 2-4 mm długości.
Kwitnie - od lipca do sierpnia.
Owoce - mają jajowaty kształt, osiągają 6-10 mm długości
Siedlisko - rośnie na łąkach, stokach, terenach skalistych oraz w zaroślach. Występuje na wysokości do 4000 m n.p.m.
Gatunek ten jest uprawiany od ponad dwóch tysiącleci.
Samodzielnie lub w połączeniu z innymi składnikami jest wykorzystywany do przyrządzania galaretek, sosów i wina. Głównie wykorzystywany jest ogonek liściowy, ponieważ sama blaszka liściowa charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu szczawiowego, kwasu cytrynowego oraz glikozydów, które są toksyczne w wysokich dawkach.
źródło,
Aniko, czy to jest ten rabarbar, który jadłem jako dziecko, zanurzając koniec łodygi w cukrze? Dziwna roślina, ale dobra.
OdpowiedzUsuńNie powiem Ci, bo ja jej nie jadłam (nikt mi nie dawał), ale uwielbiałam placek z rabarbarem. I kompot.
UsuńPiękne ujęcia, od dwóch lat rabarbar gości na moim poletku, zawsze prezentuje się cudnie. Pozdrawiam świątecznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ogrodnika ;-)
UsuńŚwietna dokumentacja rośliny - nawet kompletny laik z twoimi zdjęciami nie powinien mieć najmniejszych problemow z rozpoznaniem.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
Usuń