17 września 2019

Jarzębinowe korale

Kończy się lato, lecz początek września tym różni się od jesieni, że dojrzewające owoce czarują żywymi barwami i pięknym wyglądem, tak jak jeszcze niedawno czyniły to kwiaty. Oczywiście, to optymistyczne wrażenie podkreślają nadal zielone liście.
Temat zdjęć raczej banalny, ale jak tu się oprzeć czerwieni owoców jarzębiny?
Niestety, nie wiem, jaki dokładnie jest to gatunek - przyczepiona do gałązki etykieta dawno temu wyblakła. Całkiem możliwe, że jest to... jarząb pospolity  :-)

Jarząb (Sorbus L.) – rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny różowatych   [11 września].

jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny    

jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny    

jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny    

jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny    

jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny    

jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny    

jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny    

jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny    




----------------------------------------





Jarząb (Sorbus L.) – rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny różowatych (Rosaceae). Należy do niego około 80 gatunków diploidalnych oraz 170 taksonów pochodzenia mieszańcowego, zwykle poliploidalnych. Przedstawiciele występują na obszarze Europy i Azji oraz w Ameryce Północnej (na południu sięgając do Arizony). Wiele gatunków jest wykorzystywanych jako rośliny ozdobne i jadalne.

Pokrój - krzewy i drzewa osiągające do 20 m wysokości.

Liście - skrętoległe i opadające przed zimą. Mają piłkowany brzeg, są pojedyncze (wrębne, klapowane) lub dzielne, pierzasto złożone.

Kwiaty - najczęściej białe, rzadziej zaróżowione lub żółtawe. Niewielkie, zebrane zwykle są w spłaszczonych podbaldachach rozwijających się w formie pąka w roku poprzedzającym kwitnienie. Kielich z 5 działkami, zrosłymi u nasady. Płatków 5, zaokrąglonych. Pręcików 15-20. Zalążnia jest dolna lub pośrednia, powstaje ze zrośniętych 2-5 owocolistków zawierających liczne zalążki. Szyjek słupka, wolnych lub zrosłych u nasady, jest 5. Kwiaty zapylane są przez owady.

Owoce - nieduże (maksymalnie do 1,5 cm średnicy), jabłkowate, czerwone lub pomarańczowe, brązowe, żółte, różowe, białe.


Za pierwotny obszar pochodzenia rodzaju uważa się południowo-wschodnią Azję, skąd jego przedstawiciele rozprzestrzeniali się i różnicowali na obszarze Europy i Ameryki Północnej. Ze względu na bardzo skromne dane kopalne historia rodzaju jest oparta na dowodach pośrednich. Uważa się, że rodzaj mógł wyodrębnić się już w kredzie, ewentualnie w eocenie.

Przedstawiciele rodzaju jarząb (Sorbus L.) mieszają się z gatunkami z rodzajów:

5 komentarzy:

  1. Dla mnie czwarte :) Uwielbiam jarzębinę (wizualnie), chociaż dawno nie spotkałem na żywo okazu ze zdrowymi liśćmi... :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne ujęcia mojej ukochanej z dzieciństwa jarzębiny... Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniko, w cyklu przemian pór roku jarzębiny odgrywają niemałą rolę, co zauważyłem w czasie swoich wieloletnich obserwacji. Otóż owoce zaczynają dojrzewać w połowie lata. Ta ich czerwień jest sygnałem odwrotu, początkiem końca najcieplejszej pory. Gdyby więc udało się wstrzymać czerwienienie owoców jarzębin, lato nadal by trwało.
    Tylko jak to zrobić?? :-)
    W moich górach dwa ciekawe miejsca są blisko siebie: grupa kilkunastu rosłych daglezji, i duże stanowisko rzadkich jarzębin brekinia. Jeszcze nie widziałem ich owoców..

    OdpowiedzUsuń


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...