Temat zdjęć raczej banalny, ale jak tu się oprzeć czerwieni owoców jarzębiny?
Niestety, nie wiem, jaki dokładnie jest to gatunek - przyczepiona do gałązki etykieta dawno temu wyblakła. Całkiem możliwe, że jest to... jarząb pospolity :-)
Jarząb (Sorbus L.) – rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny różowatych [11 września]. |
jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny |
jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny |
jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny |
jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny |
jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny |
jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny |
jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny |
jarząb (Sorbus), owoce jarzębiny |
----------------------------------------
Jarząb (Sorbus L.) – rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny różowatych (Rosaceae). Należy do niego około 80 gatunków diploidalnych oraz 170 taksonów pochodzenia mieszańcowego, zwykle poliploidalnych. Przedstawiciele występują na obszarze Europy i Azji oraz w Ameryce Północnej (na południu sięgając do Arizony). Wiele gatunków jest wykorzystywanych jako rośliny ozdobne i jadalne.
Pokrój - krzewy i drzewa osiągające do 20 m wysokości.
Liście - skrętoległe i opadające przed zimą. Mają piłkowany brzeg, są pojedyncze (wrębne, klapowane) lub dzielne, pierzasto złożone.
Kwiaty - najczęściej białe, rzadziej zaróżowione lub żółtawe. Niewielkie, zebrane zwykle są w spłaszczonych podbaldachach rozwijających się w formie pąka w roku poprzedzającym kwitnienie. Kielich z 5 działkami, zrosłymi u nasady. Płatków 5, zaokrąglonych. Pręcików 15-20. Zalążnia jest dolna lub pośrednia, powstaje ze zrośniętych 2-5 owocolistków zawierających liczne zalążki. Szyjek słupka, wolnych lub zrosłych u nasady, jest 5. Kwiaty zapylane są przez owady.
Owoce - nieduże (maksymalnie do 1,5 cm średnicy), jabłkowate, czerwone lub pomarańczowe, brązowe, żółte, różowe, białe.
Za pierwotny obszar pochodzenia rodzaju uważa się południowo-wschodnią Azję, skąd jego przedstawiciele rozprzestrzeniali się i różnicowali na obszarze Europy i Ameryki Północnej. Ze względu na bardzo skromne dane kopalne historia rodzaju jest oparta na dowodach pośrednich. Uważa się, że rodzaj mógł wyodrębnić się już w kredzie, ewentualnie w eocenie.
Przedstawiciele rodzaju jarząb (Sorbus L.) mieszają się z gatunkami z rodzajów:
Dla mnie czwarte :) Uwielbiam jarzębinę (wizualnie), chociaż dawno nie spotkałem na żywo okazu ze zdrowymi liśćmi... :(
OdpowiedzUsuńCudne ujęcia mojej ukochanej z dzieciństwa jarzębiny... Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńAniko, w cyklu przemian pór roku jarzębiny odgrywają niemałą rolę, co zauważyłem w czasie swoich wieloletnich obserwacji. Otóż owoce zaczynają dojrzewać w połowie lata. Ta ich czerwień jest sygnałem odwrotu, początkiem końca najcieplejszej pory. Gdyby więc udało się wstrzymać czerwienienie owoców jarzębin, lato nadal by trwało.
OdpowiedzUsuńTylko jak to zrobić?? :-)
W moich górach dwa ciekawe miejsca są blisko siebie: grupa kilkunastu rosłych daglezji, i duże stanowisko rzadkich jarzębin brekinia. Jeszcze nie widziałem ich owoców..
Urocze.
OdpowiedzUsuń