6 stycznia 2021

Fenkuł włoski (Foeniculum vulgare)

O czym można dumać przy fenkule?
Dajcie trochę czasu, niech pomyślę. Sobie ;-)

Fenkuł włoski (Foeniculum vulgare Mill.) – gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych
 
















-------------------------------------




Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki (Foeniculum vulgare Mill.) – gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych (Apiaceae). 

Gatunek jest bardzo zmienny (dwa podgatunki z kilkoma odmianami), uważany za jedynego przedstawiciela rodzaju fenkuł (Foeniculum Mill.) lub część zaliczanych tu taksonów wyodrębnianych jest w randze osobnych gatunków.

Występuje dziko w strefie śródziemnomorskiej oraz w Pakistanie, Iranie, Afganistanie, najdalej na wschodzie sięgając Nepalu. Rozprzestrzenił się także jako gatunek zawleczony poza obszarami swojego rodzimego występowania: w Mikronezji, Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Meksyku, USA, na Hawajach, w Makaronezji oraz w Środkowej i Południowej Ameryce. Jest uprawiany w wielu rejonach świata, w tym także w Polsce

Pokrój - roślina zielna osiągająca wysokość do 2 m.

Łodyga - prosta, naga, drobno żebrowana, o silnym nalocie woskowym, rozgałęziona i ulistniona skrętolegle.

Liście - trzykrotnie pierzaste, o odcinkach nitkowatych, ogonkowe o pochwiastej nasadzie.

Kwiaty - drobne, żółte, zebrane w baldachy złożone na szczytach pędów. Kwiaty 5-krotne, 1 słupek, 5 pręcików.

Owoc - owocem jest rozłupnia o prawie walcowatym kształcie, z zaokrągloną podstawą i węższym szczytem uwieńczonym dużym podszyjczem. Zazwyczaj ma 3-12 mm długości i 3-4 mm szerokości. Rozłupki są gładkie. Każda ma 5 wyraźnych, drobnych, wypukłych żeberek. Owoc odmiany gorzkiej jest barwy zielonkawobrunatnej, brunatnej lub zielonej, natomiast odmiany słodkiej jest jasnozielony lub jasno żółtawobrunatny.

Korzeń - gruby, palowy, wrzecionowaty, barwy żółtawobiałej.


Fenkuł włoski ma duże wymagania termiczne, preferuje ciepłe, dobrze nasłonecznione, osłonięte od wiatru miejsca. 
Strefy mrozoodporności 5-10. 
Gleby - o dużej zawartości próchnicy, przepuszczalne, o wysokiej zawartości składników pokarmowych i odczynie zasadowym. 


Zobacz też wpis Koper i fenkuł




4 komentarze:

  1. Ładny przed kwitnieniem i po. Ma taką delikatną strukturę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Można o biedronce, tej z pierwszego zdjęcia :-)
    W czasie oglądania zdjęć, nim dotarłem do opisu, pomyślałem: toż to wygląda jak koper! Może nawet i pachnie tak samo?
    W chwilę później przeczytałem o koprze. Aniko, jak pachnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach niespecjalnie wyczuwałam, aczkolwiek nie skupiałam się na nim (przypominał koper). Przypuszczam jednak, że byłby wyraźniejszy po rozdrobnieniu liści.

      Usuń


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...