6 stycznia 2021

Fenkuł włoski (Foeniculum vulgare)

O czym można dumać przy fenkule?
Dajcie trochę czasu, niech pomyślę. Sobie ;-)

Fenkuł włoski (Foeniculum vulgare Mill.) – gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych
 
















-------------------------------------




Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki (Foeniculum vulgare Mill.) – gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych (Apiaceae). 

Gatunek jest bardzo zmienny (dwa podgatunki z kilkoma odmianami), uważany za jedynego przedstawiciela rodzaju fenkuł (Foeniculum Mill.) lub część zaliczanych tu taksonów wyodrębnianych jest w randze osobnych gatunków.

Występuje dziko w strefie śródziemnomorskiej oraz w Pakistanie, Iranie, Afganistanie, najdalej na wschodzie sięgając Nepalu. Rozprzestrzenił się także jako gatunek zawleczony poza obszarami swojego rodzimego występowania: w Mikronezji, Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Meksyku, USA, na Hawajach, w Makaronezji oraz w Środkowej i Południowej Ameryce. Jest uprawiany w wielu rejonach świata, w tym także w Polsce

Pokrój - roślina zielna osiągająca wysokość do 2 m.

Łodyga - prosta, naga, drobno żebrowana, o silnym nalocie woskowym, rozgałęziona i ulistniona skrętolegle.

Liście - trzykrotnie pierzaste, o odcinkach nitkowatych, ogonkowe o pochwiastej nasadzie.

Kwiaty - drobne, żółte, zebrane w baldachy złożone na szczytach pędów. Kwiaty 5-krotne, 1 słupek, 5 pręcików.

Owoc - owocem jest rozłupnia o prawie walcowatym kształcie, z zaokrągloną podstawą i węższym szczytem uwieńczonym dużym podszyjczem. Zazwyczaj ma 3-12 mm długości i 3-4 mm szerokości. Rozłupki są gładkie. Każda ma 5 wyraźnych, drobnych, wypukłych żeberek. Owoc odmiany gorzkiej jest barwy zielonkawobrunatnej, brunatnej lub zielonej, natomiast odmiany słodkiej jest jasnozielony lub jasno żółtawobrunatny.

Korzeń - gruby, palowy, wrzecionowaty, barwy żółtawobiałej.


Fenkuł włoski ma duże wymagania termiczne, preferuje ciepłe, dobrze nasłonecznione, osłonięte od wiatru miejsca. 
Strefy mrozoodporności 5-10. 
Gleby - o dużej zawartości próchnicy, przepuszczalne, o wysokiej zawartości składników pokarmowych i odczynie zasadowym. 


Zobacz też wpis Koper i fenkuł




4 komentarze:

  1. Ładny przed kwitnieniem i po. Ma taką delikatną strukturę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Można o biedronce, tej z pierwszego zdjęcia :-)
    W czasie oglądania zdjęć, nim dotarłem do opisu, pomyślałem: toż to wygląda jak koper! Może nawet i pachnie tak samo?
    W chwilę później przeczytałem o koprze. Aniko, jak pachnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach niespecjalnie wyczuwałam, aczkolwiek nie skupiałam się na nim (przypominał koper). Przypuszczam jednak, że byłby wyraźniejszy po rozdrobnieniu liści.

      Usuń