Parę lat temu ktoś, komu wiele zawdzięczam, podziwiam i do pięt nie dorastam,
sfotografował toto - brokuła czy, jak kto woli, kalafiora Romanesco. Wówczas byłam początkującą pstrykaczką (choć po przejściach
;-P ), lecz obiecałam sobie, że gdy znajdę to cudo - też je sfotografuję. Czas mijał, jednak nie spotykałam pięknego Romanesco. W ubiegłym roku, owszem, w dużym sklepie warzywniczym, na parę dni pokazały się zielone róże, ale wszystkie były "wczorajsze" i uszkodzone - nie nadawały się do moich celów. Dopiero w pierwszych dniach marca trafiłam na świeże okazy, wybrałam jeden i przez trzy dni fotografowałam :-).
|
Brokuł Romanesco, znany również jako kalafior rzymski, kalafior romański, Broccolo Romanesco, lub po prostu Romanesco jest tak niezwykłą (w swym wyglądzie) rośliną, że chyba nie posiada... nazwy łacińskiej. Podobno jest naturalną krzyżówką kalafiora z brokułem. |
|
Brokuł Romanesco, kalafior rzymski, kalafior romański, Romanesco – wyglądem przypomina kalafior, lecz jego kwiatostan ma kolor określany jako chartreuse (pomiędzy żółtym a zielonym), a jego forma ma uderzająco fraktalny charakter. |
|
Brokuł Romanesco, kalafior rzymski, kalafior romański, Romanesco – forma pączków zbliża się do naturalnego fraktala w tym sensie, że każdy pączek składa się z szeregu mniejszych pąków i wszystkie ułożone są w kolejną logarytmiczną spiralę |
|
Brokuł Romanesco, kalafior rzymski, kalafior romański, Romanesco – układ pączków jest tylko przybliżonym fraktalem, ponieważ wzór ostatecznie kończy się, gdy rozmiar cechy staje się dostatecznie mały. |
|
Brokuł Romanesco, kalafior rzymski, kalafior romański, Romanesco – liczba spirali na kwiatostanie (róży) jest liczbą z ciągu Fibonacciego |
|
Brokuł Romanesco, kalafior rzymski, kalafior romański, Romanesco – wywodzi się z Włoch, gdzie uprawiany jest od XVI w. |
|
Brokuł Romanesco, kalafior rzymski, kalafior romański – przyczyny różnic wyglądu kwiatostanu Romanesco, w porównaniu do normalnego kalafiora i brokułu, wynikają z przedłużenia stadium wstępnego rozrostu pąków, jednak podłoże genetyczne takiego rozwoju nie jest znane |
|
Brokuł Romanesco, kalafior rzymski, kalafior romański, Romanesco – jest warzywem lekkostrawnym, smacznym i zawierającym wiele składników odżywczych. Jest bogaty w witaminę C, witaminę K, błonnik pokarmowy i karotenoidy |
|
Brokuł Romanesco, kalafior rzymski, kalafior romański, Romanesco – jest źródłem wielu składników mineralnych, w tym mikroelementów, tj.: o sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor czy jod. |
|
Brokuł Romanesco, kalafior rzymski, kalafior romański, Romanesco – po ugotowaniu (ok. 25 min. w małej ilości wody, pod przykryciem) był pyszny! O wiele lepszy niż moje zdjęcia. |
To było moje czwarte "podejście" z użyciem nowego aparatu, tym razem w domu i z wykorzystaniem długo wypatrywanego modela.
Pozwoliłam aparatowi dobierać ISO do 1600 i najczęściej na tej wartości przyszło mi pstrykać, nierzadko na długich czasach. Choć z ostrością kadrów nie wyszło mi najlepiej, przekonałam się, że wina nie leży po stronie aparatu - na nieporuszone wyglądały zdjęcia zrobione nawet na 1/20 s (taaaka stabilizacja!). Nie odnotowałam też niedoświetleń.
aparat Olympus-OM-D-E-M10 mark II
obiektyw Olympus M.ZUIKO DIGITAL 60 mm f/2.8 Macro
y.60.08.
.brokuł Romanesco, kalafior rzymski, kalafior romański, Romanesco, Broccolo Romanesco, brokuł Romanesco zdjęcia opis, kalafior rzymski zdjęcia informacje, kalafior romański opis zdjęcia, Broccolo Romanesco obrazy info, brokuł Romanesco chwile zachwycone, kalafior rzymski chwile zachwycone, kalafior romański chwile zachwycone, Romanesco chwile zachwycone, Broccolo Romanesco chwile zachwycone,
Nie wiem, czy tylko mnie to wzrusza, że trzy dni fotografowałaś to cudeńko. :) Prześliczne zdjęcia, jest to warzywo naprawdę piękne. Z takim warzywnym lasem mi się kojarzy. hehe Magia. <3
OdpowiedzUsuńDużo magi Ci życzę nie tylko teraz, ale zawsze. :)
Dziękuję, Agnieszko :-) Róża Romanesco była niezwykła, zjawiskowa i niemal matematyczna, a światło podczas fotografowania kiepskie. Musiałam więc próbować dłużej, dlatego przetrzymywałam ją na talerzu ze świeżą wodą, by nie zwiędła :-)
UsuńPozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu, zwłaszcza, ze pogoda dopisuje :-)
ha! co to jest ? :-) niesamowite .. a jaki głąb ho ho mam głód .. jak to u nas mówią ha ha
OdpowiedzUsuńMarek z Wlkp.
Jak wygląda brokuł Romanesco możesz zobaczyć na pięknym zdjęciu w Wikipedii.
UsuńCzy wiesz, że część jadalna kalafiora, brokułu, czy Romanesco jest kwiatem, a ten zwany jest różą?
I co powiesz o moich zdjęciach? Ujdą?
"a ten zwany jest różą?" ciekawe ciekawe, a ja dziś je ciąłem, cały jestem rozdrapany jak diabli. // Zdjęcia - więcej niż ujdą! Ja rozumiem ostre oceny w stosunku do samego / samej siebie, okej okej, ale wszystko musi mieć granice :) No bo zobacz- ciekawy wybór, niecodzienna roślina, dobra kolorystyka, dobry pomysł, w tym to rozcięcie, dobra ostrość (tu może bym jeszcze trochę popracował nad tym). Mi się podoba!
UsuńMarek z Wlkp.
i naprawdę bym je schrrrupał..
UsuńMarek z Wlkp.
No, chwalić to chyba nigdy nie będę swoich zdjęć, bo zawsze będę miała uczucie, że mogłam zrobić je lepiej, zwłaszcza, że po czasie dokładniej widzę niedociągnięcia i błędy. Jednak, rzadko, bo rzadko, ale zdarza mi się miłe zaskoczenie :-)
UsuńNiechaj rany szybko Ci się zagoją (a co to rękawic nie lubimy??)
Przygadał kocioł garnkowi (trza było użyć statywu, ale nie, lubimy z ręki ;-D)
nie mamy (odpowiednich) :-)
UsuńMarek z Wlkp.
Wspaniałe zdjęcia :) Mnie w zeszłym roku z równym uwielbieniem zdarzyło się fotografować kapustę ozdobną :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) To zadziwiające ile zwykłych roślin, w tym warzyw czy owoców może stać się fotograficzną inspiracją, prawda?
UsuńNie mogę znaleźć Twojej kapusty...
Nie stosujesz dodatkowego oświetlenia?
OdpowiedzUsuńMyślę źe w przypadku takiego obiektu, nawet lampa biurkowa i statyw na aparat zrobiły by dobrą robotę. Choć pewnie halogenowy torus zrobił by lepszą.
Generalnie zdjęcia bardzo udane, wydaje się że na trzech zdjęciach pracowałaś autofocusem , albo po wyostzeniu drgnął Ci aparat?
Zdjęcia z dodatkowym oświetleniem (światło LED) wylądowały w Koszu, niestety - ze względu na dziwność barw, których nie umiałam ogarnąć. Ze statywem to u mnie jest taki problem, że zanim bym go ustawiła i zdecydowała na kadr, model zwiądłby ze starości ;-). Na wszystkich zdjęciach ostrzyłam AF.
UsuńFraktalny charakter. Właśnie tak. Zajrzałem tutaj zaintrygowany zdjęciem na wyświetlonej liście obserwowanych blogów: a cóż to takiego? Coś z kosmosu? A może komputerowa praca graficzna? Ale u Aniki??
OdpowiedzUsuńA to kalafiorowy brokuł. Faktycznie, wyjątkowa roślina do fotografowania. Zdjęcia robią wrażenie.
Aniko, a co na koniec? Zjadłaś warzywnego fraktala?
Pewnie, że zjadłam - był bardzo smaczny. Polecam :-)
Usuń