W Ogrodzie Botanicznym rosły obok siebie dwa gatunki szkarłatki, jednak sfotografowałam tylko tę. Ta druga była niższa, pokładała się na ziemi, poza tym znajdowała się już w cieniu (z jakiegoś powodu wydała mi się mniej interesująca). Z tabliczki umieszczonej przy szkarłatce, którą przedstawiam wynikało, że jest szkarłatką jagodową.
Dlaczego tak się tłumaczę? Ponieważ gdy zaczęłam szukać informacji o tym gatunku w Internecie, znalazłam zdjęcia szkarłatki o innych owocostanach. Natknęłam się również na nazwy szkarłatka amerykańska, a nawet chińska. Żeby było śmieszniej, wyszukiwanie zdjęć tych trzech gatunków dało mi mieszane wyniki. To znaczy zdjęcia przedstawiające "moją" szkarłatkę są opisywane zarówno jako jagodowa, azjatycka/chińska, bądź amerykańska. I bądź tu człowieku mądry!
Prawdopodobnie w Botaniku tabliczki z nazwami zostały przestawione(!), gdyż właśnie opis szkarłatki amerykańskiej (a nie jagodowej) wydał mi się właściwy. Poza tym zdaje mi się, że szkarłatka jagodowa i azjatycka to ten sam gatunek (odmiany?), gdyż obie mają niemal tę samą nazwę łacińską.
W przyszłym sezonie znów odwiedzę Ogród, liczę więc na to, że zobaczę kwiaty tej szkarłatki (oraz tabliczkę z nazwą!) i będę mogła upewnić się co do gatunku.
Rośliny wyglądały niezwykle - wysokie na ok. 2 m, miały jaskrawo różowofioletowe łodygi i zwisające, niczym winogrona szypułki, na których dojrzewały owoce - wpierw jasnozielone (tak jak i duże liście), a w stanie dojrzałym - czarne.
Szkarłatka amerykańska (Phytolacca americana) to okazała roślina zielna o wysokości do 3 metrów i drzewkowatym pokroju. Łodyga wzniesiona, szeroko rozgałęziona i czerwono podbarwiona. |
Szkarłatka amerykańska (Phytolacca americana) - owoce czarne, błyszczące i silnie spłaszczone jagody o długości do 1 cm, wyrastające na jaskrawoczerwonej szypułce. Owoce szkarłatki jagodowej (pochodzącej z Chin) są wyraźnie żebrowane. |
UWAGA!
7 października 2022 r., a więc po siedmiu latach od powstania tych zdjęć, w końcu doczekałam się!!! Ta-dam! Przy roślinach nareszcie pojawiła się właściwa tabliczka z nazwą gatunkową. A więc jest to szkarłatka amerykańska, zatem uroczyście usuwam znak zapytania znajdujący się dotąd na końcu tytułu.
--------------------------------------
Szkarłatka amerykańska (Phytolacca americana) - gatunek rośliny należący do rodziny szkarłatkowatych.
Pochodzi z Ameryki Północnej, jest też uprawiana w wielu krajach świata. W swojej ojczyźnie uważana bywa za chwast.
W Polsce znajduje się w kolekcji niektórych ogrodów botanicznych, bywa też uprawiana przez hobbystów jako rzadko spotykana tutaj roślina ozdobna.
Pokrój - okazała roślina zielna o wysokości do 3 m i drzewkowatym pokroju.
Łodyga - wzniesiona, szeroko rozgałęziona i czerwono podbarwiona.
Liście - pojedyncze, eliptycznojajowate, skórzaste i sztywne o długości do 20 cm, o klinowatej nasadzie, wyrastające na krótkich ogonkach (2-4 cm długości). Na górnej stronie są niebieskawozielone i matowe, na spodniej szare, mają gładkie brzegi i słabo widoczną nerwację. Jesienią przebarwiają się na purpurowo.
Kwiaty - drobne, białe, zielonkawe lub różowawe i zebrane w gęste kłosy o długości do 15 cm. Talerzykowate kwiaty wyrastają na krótkich szypułkach i składają się z pięciu owalnych i podgiętych w górę działek kielicha, dziesięciu pręcików o dużych pylnikach i jednego rozdętego, zielonego słupka. Korony brak.
Kwitnie w od czerwca do sierpnia.
Owoc - czarne, błyszczące i silnie spłaszczone jagody o długości do 1 cm, wyrastające na jaskrawoczerwonej szypułce.
Korzeń - wytwarza silny korzeń palowy.
Bylina kłączowa. Cała roślina w stanie surowym jest lekko trująca. U małych dzieci nawet po spożyciu niedużej ilości owoców mogą nastąpić wymioty, biegunki, zawroty głowy i skurcze mięśni
Roślina ozdobna - szczególnie nadaje się do ogrodów naturalistycznych jako pojedyncza, duża roślina soliterowa.
Kulinaria - młode pędy po ugotowaniu są jadalne. Sok z owoców (po odpowiedniej przeróbce) wykorzystywano dawniej do barwienia niektórych gatunków win.
Roślina lecznicza - bywa wykorzystywana w homeopatii jako składnik leków spazmolitycznych i wykrztuśnych.
Historia uprawy szkarłatki amerykańskiej
Sprowadzona do Europy była uprawiana w basenie Morza Śródziemnego. Uprawiano ją jako warzywo; jej młode pędy po ugotowaniu spożywano podobnie jak szparagi. Później zaczęto ją uprawiać jako roślinę ozdobną również w innych krajach Europy.
Wymagania - nie ma specjalnych wymagań co do gleby, ale na żyznej, próchnicznej rośnie bujniej. Jest również tolerancyjna co do oświetlenia; znosi półcień. Na zimę wskazane jest lekkie jej przykrycie, w czasie bezśnieżnych mrozów może bowiem przemarznąć.
Rozmnażanie - najłatwiej z nasion, które wysiewa się jesienią wprost do gruntu. Aby zainicjować ich kiełkowanie zaleca się moczenie ich przez 5 minut w stężonym kwasie siarkowym.
Szkarłatka (rodzaj roślin)
Szkarłatka amerykańska (Phytolacca americana L.) - link 1,
Szkarłatka jagodowa, jadalna (Phytolacca acinosa Roxb.) - link 2, link 3,
.93.6..
Bardzo ciekawa roślina z nazwami jak zwykle zamieszanie, dlatego warto bazować tylko na nazwach łacińskich, choć i tu bywa nieraz mętlik.
OdpowiedzUsuńNie spamiętuję (ani nawet nie próbuję) nazw łacińskich. Zresztą, jeżeli tabliczki zostały zamienione, to nazwa łacińska nie pomoże :-). Sprawdzę to w przyszłym roku.
UsuńAle piękność :)))
OdpowiedzUsuńMa niezwykłe kolory :-)
Usuńmam w ogrodzie chyba przeniosły ptaki szarłatkę długo nie wiedziałam co to za roslina
OdpowiedzUsuńŁadna roślina, prawda?
Usuń